URO-podden show

URO-podden

Summary: URO-podden er en podkast om hvordan det er å være ungdom i dag. Vi som lager den vet hvordan det er å leve med krysspress: Når f.eks. familien og menigheten din har andre normer og forventninger enn vennene dine og storsamfunnet. Hvem vil bestemor at du skal være? Hvem vil læreren din at du skal være? Hvem vil vennene dine at du skal være? Hvem vil DU være? Hva gjør du når alle drar deg i ulike retninger og ingen forstår deg? I podkasten prøver vi å finne noen svar. URO-podden gis ut av Drammen og omegn tros- og livssynsforum

Join Now to Subscribe to this Podcast
  • Visit Website
  • RSS
  • Artist: Drammen og omegn tros- og livssynsforum
  • Copyright: Drammen og omegn tros- og livssynsforum

Podcasts:

 20 Maskulinitet del 2: Andrew Tate | File Type: audio/mpeg | Duration: 00:20:27

Er giftig maskulinitet noe dårlig? Har vi misforstått Andrew Tate? Er han et godt eller et farlig forbilde? Eller begge deler: Er noe av budskapet hans positivt og til hjelp for unge gutter, mens andre sider ved ham burde de samme guttene være kritiske til? Er det greit å være hallik: å tjene penger på at andre selger kroppen sin? Hva er verst: å bli anklaget for voldtekt du ikke har gjort og ikke bli trodd, eller å bli voldtatt og ikke bli trodd? Hva mener du om disse spørsmålene? Programlederne i denne episoden er dypt uenige, men synes også de lærte noe av samtalen. Gjorde du? Del gjerne dine tanker med oss, så kan vi lage en oppfølgingsepisode. Dette er del to av to episoder som handler om maskulinitet, toxic masculinity og lignende. Samtalen under opptaket var så engasjerende at den fortsatte lenge og vi delte derfor opptaket i to. Beklager noe dårlig lydkvalitet på slutten, en av programlederne måtte gå og det skapte litt støy.

 19 Maskulinitet del 1: sunn vs. giftig | File Type: audio/mpeg | Duration: 00:19:25

Hva vil det si å være maskulin? Bør menn og gutter vise følelser? Er det noen følelser det er greit å vise: er det forskjell på glede, sorg og sinne? Hvordan er det best å takle utfordringer: å løse dem selv eller å søke hjelp? Hvorfor er det så mange flere menn enn kvinner som tar sitt eget liv? Hvordan skal en mann reagere i en krise? Dette er noen av spørsmålene programlederne diskuterer i denne episoden. Blant annet snakker vi om en mann som gikk på jobb etter at kona ble drept i en bilulykke og begge barna hans var hardt skadet. Se denne videoen: https://www.youtube.com/watch?v=eJ-T3i8Ap3U Dette er første av to episoder som handler om maskulinitet, toxic masculinity og lignende. Hva mener du om temaene vi tar opp? Del gjerne dine tanker med oss, så kan vi lage en oppfølgingsepisode.

 18 Roast: ungdom spør, prest & imam svarer | File Type: audio/mpeg | Duration: 00:38:34

Spesialepisode: Opptak fra Roast på Drammen vgs onsdag 24. mai 2023. Roast er en panelsamtale er autoriteter svarer på ungdoms spørsmål. Denne gangen var gjestene pater Kiem Nguyen fra den katolske kirke i Kongsberg og imam Faruk Terzic fra den bosniske moskeen (Det Islamske fellesskap Bosnia i Norge). Samtalen ledes av dialogprest Karoline Faber. Roast arrangeres sammen med Forandringshuset Drammen, Kirkelig dialogsenter Drammen, og ledelsen og elevrådet ved Drammen vgs. Elevene sendte inn spørsmål på forhånd og dem som var tilstede kunne også stille spørsmål underveis. Spørsmålene: 03:19 Hva liker du best med islam/kristendommen? 05:14 Hva overbeviste dere til å tro på islam/kristendommen? 08:02 Hvis Gud finnes hvorfor gjør han seg ikke mer synlig? 10:08 Er kristendommen en monoteistisk religion? 11:10 Hvis Gud finnes, hvorfor gjør han seg ikke mer synlig? (imam) 13:47 Hvorfor er det to grupper muslimer? 15:20 Hvorfor misliker sunni og sjia muslimer hverandre? 16:26 Tror du på alt som står på de hellige skriftene? (prest) 19:22 Hvordan tenker tekstene som snakker om slaveri og noe man ville ha forkasta? 20:25 Tror du på alt som står i de hellige skriftene? (imam) 23:06 Hvis Gud er allmektig, hvorfor finnes det ondt i verden? 28:53 Hvorfor skal Gud mene noe om seksualiteten vår? 32:33 Hva skal man gjøre hvis man føler at man er født med en tiltrekning til det samme kjønn? 34:31 Hvorfor er det mer fokus på seksualitet enn andre synder? 37:26 Avslutning

 17 Kunstig intelligens | File Type: audio/mpeg | Duration: 00:18:12

I denne nye episoden snakker vi om kunstig intelligens: Kunstig intelligens brukt i skolen Er kunstig intelligens en fare for samfunnet? Burde vi bruke chatGPT o.l. i skolen? Hva er fordelene og ulempene? Lytt og del dine erfaringer med oss! Vil du vite mer om KI i skolen? Lytt til disse: https://lektorlomsdalen.no/om/episoder-om-chatgpt https://open.spotify.com/episode/2duLSpBBGqY2GvPyDKRXTl https://open.spotify.com/episode/0w9y4DOFNhq3wH9enAmNqt https://open.spotify.com/episode/7ln7aZk0H9bNaNDYW4Lvvw

 16 Mensen: veit gutta nok? | File Type: audio/mpeg | Duration: 00:15:24

Mensen, er det noe du kan mye om? Om du er jente eller gutt, har spørsmål eller tror du vet alt – du burde høre på vår nyeste episode. Vi snakker om og går mer i dybden på hva mensen er, hva vi kan gjøre for at det skal bli bedre for jenter, hvordan vi kan løse vanskeligheter og hva guttas rolle er. Trenger de egentlig bry seg om mensen, det angår vel ikke dem? 00:00 Velkommen 00:27 Hva vet gutta om mensen? 01:53 Må gutter og menn ha kunnskap om mensen? 03:09 Skoleundervisning 04:48 Forholdet til kvinner i familien 06:14 Religioner og mensen 09:56 I butikken 11:02 Ulike typer 12:17 Tampong er tabu 13:13 Smerter

 15 feiring av 17. mai og russetid | File Type: audio/mpeg | Duration: 00:10:56

Hva er det å feire 17. mai? Er det forskjell på hvordan etnisk norske og folk med opprinnelse i andre land bruker dagen? Føler mange seg mer annerledes denne dagen enn ellers i året? Må man ha bunad for å høre til? Og hva tenker URO-ungdommene om russefeiringa? Hør redaksjonen fra i fjor snakke om grunnlovsdagen – hipp hurra for den og oss alle! Vi feirer med en liten episode. Fortell oss gjerne om hvilket forhold du har til dagen og russen! (opptak mai 2022)

 14 sommerjobb | File Type: audio/mpeg | Duration: 00:19:20

I denne episoden snakker vi om sommerjobb. Ungdommene og konsulent Ravleen Kaur gir deg tips til hvordan du burde søke på jobb og hva man snakker om i et jobbintervju. Har du problemer med å finne deg en jobb? Lytt og se om det gir deg noen ideer og svarer på spørsmål du lurer på. Ta gjerne kontakt hvis du lurer på noe mer eller vil dele tips! Se også her: https://www.ung.no/jobb/sommerjobb https://www.lo.no/hva-vi-mener/jobbhandboka https://www.lo.no/hva-vi-gjor/los-sommerpatrulje (Episoden ble innspilt våren 2022, så programlederne er fra forrige sesong.)

 13 Å faste | File Type: audio/mpeg | Duration: 00:27:42

I denne episoden sitter fire personer ved bordet med ulike tro og livssyn. De snakker ivrig om temaet fasting, en praksis som de har ulike erfaringer med. De utfordrer hverandre med spørsmål som «Må alle faste?» og «Hva betyr det egentlig å faste?». Viktoria, en bahá’í-troende, svarer med sin unike synsvinkel, etterfulgt av Nora, en muslim, som deler sin erfaring om fasten og dens betydning i hennes liv. Stephen, en katolikk, deler hvordan han praktiserer det ulikt fra de andre. Men det er ikke over ennå, Jessica, som tilhører sikhismen, kommer inn med sine overraskende og tankevekkende innspill om hennes forhold til mat og fasting. Alt i alt, blir dette en dialog der de ulike troene og livssynene utforskes. Her stilles spørsmål som du sikkert lurer på.

 12 Mrs. Chatterjee vs Norway (sesong 2) | File Type: audio/x-m4a | Duration: 00:20:46

Ny redaksjon, ny sesong – URO-podden er tilbake! I denne episoden snakker URO-gjengen om filmen Mrs. Chatterjee vs. Norway: Hvordan barnevernet klarer å slipper unna med dritt i filmen– urettferdighet og hvordan generelt barnevernet blir oppfattet De diskuterer om hvordan filmen er subjektiv, men fortsatt kan ha sannhet i dramatiseringen. Er det greit å at barnevernet har retten til å ta barnet ditt med null varsling på grunn av noen kulturelle forskjeller rundt barnetoppdragelse? Fortell oss om dine opplevelser med barnevernet, send en melding på Insta, Snap eller TikTok!

 11 fest og rus | File Type: audio/mpeg | Duration: 00:19:38

Hvilke erfaringer har du med festing? Hva snakkes det ikke om, hva burde vi snakke om? Har du opplevd drikkepress eller har du presset andre til å drikke? I denne episoden snakker vi om the good, the bad and the ugly: Hva er gøy på fest? Hva kan gå galt? Hva gjør du når foreldrene dine nekter deg å gå ut? Og hva er egentlig en bad trip?

 10 Norsk eller ikke? | File Type: audio/mpeg | Duration: 00:25:03

I vinter har det vært en debatt om når man er «norsk nok», og om det overhodet er et mål å bli norsk. Her er våre innspill, hva mener du? Er det DNA, statsborgerskap eller følelser som bestemmer hvem som er norske? Se gjerne andres meninger her: Ahmed Fawad Ashraf, debattredaktør, Avisa Oslo og Oslodebatten: Norsk nok for de svina? NRK Debatten: Bør flerkulturelle i Norge kalle seg norske? VG: Intervju med flerkulturelle unge Vi anbefaler også en annen podkast, med samme tema, men som ikke er en del av den norske debatten: Inbetweenish: identity-crisis who am I? (Vi beklager at det er lenge siden forrige episode, sykdom m.m. har dessverre gjort det umulig å publisere hver uke slik vi ønsker.)

 09 Forskjellsbehandling del 2 | File Type: audio/mpeg | Duration: 00:23:33

Hvem gjør husarbeid hjemme hos dere? Slipper gutta til? Gidder mannfolka? Får jente like mye skryt av det de gjør? Fortell oss din erfaring! I anledning kvinnedagen bruker vi et bilde av ei sterk jente, inspirert av «We Can Do It!» – en amerikansk propagandaplakat fra andre verdenskrig. Plakaten skulle inspirere arbeidere til høyere arbeidsmoral. Bildet har siden blitt brukt i kampen for feminisme. Bretter du opp ermene og tar din del av arbeidet hjemme – enten det er å vaske opp eller skifte dekk?

 08 Forskjellsbehandling del 1 | File Type: audio/mpeg | Duration: 00:21:46

I anledning kvinnedagen 8. mars diskuterer vi foreldres forskjellsbehandling av døtre og sønner.  Hvorfor har mange jenter og gutter ulik innetid? Blir man fri fra foreldrenes regler når man gifter seg? Hva skal til for at gutter kan vise følelsene sine?

 07 Kroppspress del 2: Gullbarbie | File Type: audio/mpeg | Duration: 00:22:50

Hvem er best på å få ungdom til å føle seg verst? Press – Redd Barna Ungdom deler hvert år ut Gullbarbie. Prisen går til den medie- og reklameaktøren som bruker ensidige skjønnhetsidealer, gamle kjønnsroller og unødvendig seksualisering for å selge deg noe. I denne episoden får vi vite mer om kåringen og vi snakker om klesbutikker som burde bli mer mangfoldig. Hvorfor er det så vanskelig å finne noe der både passform, størrelse, farge og pris stemmer? Har du tips om klesbutikker som tilbyr et mangfold både i stil og størrelser?  Hvor kan høye idrettsjenter finne kjoler de føler seg fine i? Hvor kan lave jenter finne bukser der beina ikke er alt for lange? Hvor kan muslimske gutter finne shorts som dekker nok? Hvor kan jenter som ikke liker glitter og cropped finne topper de trives i? Husk å stemme på Gullbarbie, hvem fortjener å vinne kåringen: Onlyfans, Protein.no eller Brandy Melville?

 06 Kroppspress del 1 | File Type: audio/mpeg | Duration: 00:19:44

Hva er kroppspress og hvor kommer det fra? I denne episoden har vi besøk av Samira Muhudin fra Press, ungdomsorganisasjonen til Redd Barna. Hun forteller om Press sin kamp mot kroppspress. Press mener at kroppspress oppstår når skjønnhetsidealet er ensidig, når media og reklame er seksualisert og når kjønnsrollene er snevre og gammeldagse. Er du enig?  Hva gjør du når idealet er gylden hud og din er mørk eller blek? Hva gjør du når idealet er en liten, europeisk nese, og din er arabisk og stor? Hva gjør du når det «kvinnelige» er å være nett og med kurver, og du er lang, rett og sterk? Hva gjør du når det «mannlige» er å være høy og sterk, og du er lav og spebygd? Fortell oss hvordan du takler kroppspress! I neste episode får du vite mer om kåringen Gullbarbie, men sjekk gjerne ut nettstedet allerede nå: gullbarbie.no

Comments

Login or signup comment.