Scurt pe dos show

Scurt pe dos

Summary: ⚜️ Teme abordate: percepția realității, sensul vieții, spiritualitate, timp și spațiu...

Podcasts:

 Sufletul este unul pentru toți? | File Type: audio/x-m4a | Duration: 00:01:13

Răspuns: De fapt, există un singur suflet în lume, comun tuturor. Fiecare persoană percepe din unghiul său, din partea sa, tot acel suflet imens...

 Cum sa multumim Creatorului? | File Type: audio/x-m4a | Duration: 00:01:33

Răspuns: La o astfel de stare trebuie, așa cum se zice, să ajungem. Nu știm cum să mulțumim pentru lucrurile bune, cu Creatorul nu avem încă nici o legătură...

 Cum sa-mi gasesc jumatatea? | File Type: audio/x-m4a | Duration: 00:01:24

În prezent site-urile de matrimoniale sunt foarte populare în lume. Cum să-mi găsesc sufletul pereche și să nu-l pierd?

 Ce înseamnă dăruire? | File Type: audio/x-m4a | Duration: 00:01:39

Dăruirea este așa o stare, când accept dorința ta ca fiind a mea și încep să o împlinesc. Altfel spus, dorința mea există doar pentru a realiza împlinirea dorințelor tale. Aceasta înseamnă, că față de tine eu îndeplinesc o acțiune de dăruire, adică te iubesc.  În știința cabalei noi învățăm, că toată realitatea este constituită doar din două componente: dorința și împlinirea. Așastau lucrurile la nivelul mineral, vegetal și cel animal. Celulele noastre, moleculele, atomii, gândurile, dorințele, câmpurile de forță activează de la dorință (adicănecesitatea de împlinire) – spre împlinire. Aceasta se manifestă la diferite nivele: biologic, fiziologic, în gânduri și dorințe.Iar, în afară de necesitățile și împlinirile lor, în natură nu existănimic. Prin urmare dacă mătransform într-un mijloc de împlinire a dorințelor tale, reiese că îți dau. Astfel ne conectăm:eu ma alătur ție, - și respectiv tu poțis-o faci față de mine. Așaconstruim între noi locul, în care putem revela lumina superioară, împlinirea superioară: tu de la mine, iar eu de la tine. Aceasta o numim sentimentul viețiispirituale.

 Cum să vindecăm medicina? | File Type: audio/x-m4a | Duration: 00:02:10

Forța motrice și de dezvoltare a civilizației noastre este de a satisface dorința egoistă. Echivalentul împlinirii sunt banii. Câștigurile în medicină depind de numărul de pacienți, proceduri, ocuparea spitalelor etc. Dar dacă să planificăm promovarea sănătății, să plătim pentru sănătate, dar nu pentru vreo boală – atunci doctorul va avea un stimul în profilaxia bolilor. Acest lucru ar spori sănătatea societății și ar scădea costurile în domeniul sănătății. Ce e Profilaxia? - depistarea nu în stadiu precoce a bolilor, dar în menținerea sănătății, în alimentație sănătoasă și activitate fizică. Astăzi, în rezultatul crizei, marea majoritate din pacienți se află într-o depresie și anxietate permanentă. Doctrina conform căreia banii stau la baza fericirii s-a prăbușit. Cei care au câștigat cel mai mult, astăzi suferă mai mult decât ceilalți.  Ei pierd milioane. Acum este momentul să reevaluăm valorile. Este necesar în relația dintre pacient și medic să scoatem banii. Pentru greșeli, medicul trebuie să suporte doar sancțiuni administrative, iar pacientul să nu poată solicita despăgubiri financiare în instanțe. Compensarea poate fi doar sub formă de tratament. Îndeplinind trei pași simpli: 1. Plata pentru sănătate, în loc de boală; 2. Înlocuirea pedepsei financiare a medicilor cu una administrativă; 3. Și cel mai important, prin reorientarea mass-media către importanța unui stil de viață sănătos. Doar în acest caz medicina poate fi scoasă rapid din criză. Scrisoarea doctorului A. Anghelov Boston.

 Spre ce duce creșterea necontenită a egoismului? | File Type: audio/x-m4a | Duration: 00:03:15

Egoismul a fost creat în noi în mod intenționat, așa încât, evoluând, să realizăm posibilitatea liberului arbitru și să începem să-l folosim contra lui însuși. Atunci vom ajunge la Creator. Deoarece proprietatea egoismului este în creștere fără limite, rezultă că aceasta e o calitate uimitoare care n-o mai găsim în natură. Să presupunem că am vrut ceva, l-am încercat și acum vreau de două ori mai mult. Am folosit de două ori mai mult - acum vreau de patru ori mai mult. Și așa mai departe. Trebuie să-mi dublez constant plăcerea, altfel nu voi considera că mi-am împlinit dorința. Adică, în interiorul egoismului persistă puterea Creatorului, care crește mereu. Aceasta nu există în natura obișnuită, dar în egoism este. La om - în a patra etapă de dezvoltare, după nivelul mineral, vegetal și animal - există o  scânteie a Creatorului, concentrată tocmai în ego, care se dezvoltă constant în măsură dublă. Simt o plăcere enormă dacă împlinirea e în detrimentul altora. În același timp, egoismul meu iese din cadrul său intern. De exemplu, un leu a mâncat pe cineva și este fericit, nu mai are nevoie de nimic altceva. Însă omul a „mâncat” unul - și unde sunt restul? Adică avem dorințe uriașe care necesită în mod constant reînnoire și nu sunt niciodată satisfăcute. Dimpotrivă, cu cât le saturați mai mult, cu atât simțiți foamea dublu. Săturați dublul egoism, îți este foame de patru ori și așa mai departe. Și cu acest "Nesătul" nu se poate face nimic. Vorbim despre toți oamenii dezvoltați. O persoană  nedezvoltată este ca un animal, ca un copil mic: i-a dat ceva și este mulțumit. Însă o persoană dezvoltată își dorește întreaga lume, și acest lucru nu-i este deajuns. Dorința de a obține totul în detrimentul altora este un tip special de egoism. Vedem ce  competiție are loc între oamenii bogați sau celebri. Uită-te la artiști - cum ard de gelozie unul față de celălalt; sau la bogații, care numără cine și câte miliarde de dolari are. Omul bun, moale, sincer încă nu este suficient de dezvoltat în mod egoist. Dar în zilele noastre aceasta se poate face foarte repede. Când o persoană începe să înțeleagă că nu are sens să alerge după împliniri noi, pentru că totuna nu-l va satisface, atunci începe să le caute un înlocuitor și ajunge la știința Cabalei.

 Va putea omenirea să treacă în totalitate la veganism? | File Type: audio/x-m4a | Duration: 00:01:53

Consumul de carne nu poate fi eliminat din omenire. Acesta nu e doar un obicei sau o tradiție străveche -  omul s-a născut cu aceasta, în asta el există și încă este necesar să se demonstreze că fără asta el poate exista. Nimic nu-i va înlocui carnea. Omul este un animal, nu erbivor, ci omnivor! Și nu există nimic rău sau bun în asta - așa este primit în natură și nu se consideră un masacru. Dacă renunțăm la consumul cărnii de animale, atunci trebuie să renunțăm la toate urmările sale: să nu mâncăm ouă, grăsimi, proteine, carbohidrați, să nu producem produse din pielea animalelor etc. Apoi vom trece la alimentație vegană. Dar pe ce ne bazăm atunci când o mâncăm – doar ea nu va simți asta? Chiar și piatra poate simți! Ca să nu mai vorbim de nivelul vegetal. Prin urmare, va trebui să renunțăm și la asta. Unde atunci vom ajunge? Sincer vorbind, nu avem suficiente cercetări care să arate că fără o alimentație corectă, normală și variată, provenită din natură, nu vom trăi. Omenirea nu va supraviețui, ea trebuie să consume totul.   Lumea a fost creată pentru ca omul să folosească tot ce este mai jos de nivelul său. El s-a urcat în vârful piramidei și totul este pentru el, să mănânce corect, atât material cât și spiritual. Întreaga omenire a fost creată cu scopul ca noi să justificăm exact această existență, dar nu să o modificăm.

 Cum să folosim televiziunea? | File Type: audio/x-m4a | Duration: 00:02:10

Televiziunea este o sursă de informație pentru mase, iar nivelul maselor nu poate fi înalt - dimpotrivă, este foarte „popular”. Și, prin urmare, nivelul televiziunii este la nivelul maselor. Problema e alta. Dacă televiziunea s-ar gândi cum să ridice nivelul maselor, în loc să fie dirijată de cele mai mici și mai ieftine lucruri, atunci, desigur, ar deveni cel mai mare și mai respectat instrument educațional.  Dar iatăcă ei vor doar săvândă ceea ce este bun pentru mase - iar nivelul maselor desigur este scăzut. Astfel, televiziunea urmărește dorințele oamenilor și le vinde ceea ce își doresc. Principalul lucru pentru aceste mass-media este să vândă cât mai mult posibil. Și de aceea, televiziunea nu se gândește la educarea populației, la educarea maselor și chiar avem multe pretenții cu privire la asta. Dar dacă ei ar putea, împreună cu psihologi și specialiști în educație, să se gândească la  viitorul omenirii, să se gândească la cum să ridice nivelul maselor la un nivel de vorbire, la un nivel ridicat, la un nivel de conștientizare, atunci, desigur, i-ar putea educa în cel mai corect mod. Anume prin utilizarea corectă a mijloacelor de comunicare – îndreptate îndeosebi spre mase – noi trebuie să condiționăm speranțele unei schimbări în lume. Prin urmare, guvernele au responsabilitatea de a pune capăt, utilizării la un așa nivel mizer, a mass-mediei de azi. Întregul viitor al omenirii depinde de asta.

 Există sau nu democrație? | File Type: audio/x-m4a | Duration: 00:01:51

Nu există democrație: nici în careva cercuri restrînse și nici într-un stat. De fapt, democrația este imposibilă, deoarece este imposibil ca masele să conducă masele. Și imediat ce desemnațipe cineva, apare întrebarea, în ce mod îl desemnezi, cine stă în spatele lui? Adică aici nu poate exista democrație prin definiție. Dar când este totuși posibilă?Dacă noi, luând ca bază principiul supremal dăruirii și iubirii, care este mai presus de natură, mai presus de oameni, ne angajăm să-l punem în aplicare cu strictețe și să-l realizăm, atunci putem vorbi despre democrație. Adică, democrația, în practică, - este o umanitate corectată care se află în fața principiului suprem – în fața Creatorului. Nu poate exista democrație fără Creator, deoarece acesta esteprincipiul suprem. Și nu poate exista democrație fără, ca să o realizăm. Iar realizarea ei este tocmai știința Cabalei, care explică cum să o îndeplinim. Doar atunci primim o societate corectă, în care, așa cum scrie Baal HaSulam în articolul „Ultima generație”, toți sunt absolut egali, toți se completează reciproc, toți împreună formează un întreg. Și în interiorul lor se manifestă forța superioară - Creatorul, care împreună cu ei formează o stare, așa numita „ultima generație” - societatea corectă.

 Ce satisface dorința omului? | File Type: audio/x-m4a | Duration: 00:02:18

Omul trăiește în dorința de a primi. Aceastădorință stă la baza creației, unicăde fapt care a fost creată și care rămâne neschimbată. Toată metamorfoza existănumai în intenții, adică în scopul aplicării: "pentru mine" sau "pentru alții". Să admitem, că am în bancă o sumă cu 8 cifre. Firește cănu suma mă împlinește, ci senzația aceea căam mulți bani. Este o senzațiede putere, încredere în viitor și în prezent. Dorințele omului nu pot fi împlinite cu dolari. Dorințelenoastre sunt formulate concret în noi de cătrenatură: 1 - Dorințefiziologice – pentru hrană,sex, familie. 2 - Dorințe sociale – pentru bogăție, faimă, dominație și știință. Reiese că împlinirile noastre sunt doar senzații, dar nu obiecte materiale. Dacăomul va primi respectul publicului, onorarii, distincții, copiii săise vor mândri de el (firește, sănu audă, că tatăl lor este disprețuit de societate) – dar pentru asta nu se merităde muncit pentru binele societății? Un specialist adevăratvede în munca sa o artă, o măiestrie. El se adâncește în ea de dragul rezultatului, dar nu pentru răsplată. În așamod el își împlinește dorința. Noi însăam ambalat dorințasa de a se împlini în “învelitoare” de bani. Și de aceea banii se numesc acoperire, adică ecran, (în ebraică “bani” înseamnă“Kesef”, de la cuvântul“Kisui” - adicăacoperire). Dar banii – sunt doar o măsură condiționată de împlinirea dorinței. Criza din prezent va distruge toate formele exterioare de compensare, înafarăde implinirea pură, adică satisfacere din dăruire, fiindcă doar ea NU v-a dispărea și are din plin susținerea societății.

 Cum să construim societatea viitorului? | File Type: audio/x-m4a | Duration: 00:02:19

Răspuns: Pentru a crea societatea viitorului, avem nevoie de oameni ai viitorului. Omul prezentului – este o individualitate egoistă, căruia instinctiv îi pasă doar de sine. Dar nu pentru, că e ceva negativ sau pozitiv– aceasta este natura sa, la fel ca un computer, programat conform unui anumit program și funcționând doar așa și nu altfel. De aceea oamenii de azi pot construi doar o comunitate egoistă corespunzătoare. Anume asta și încercăm să facem: să ne limităm într-o oarecare măsură, să încurajăm acțiunile social-utile, să evităm acțiunilesocial-negative. Aici se regăsesc tot felul de încurajări, închisori, pedepse și multe altele. Dar toate acestea sunt îndreptate spre aceea, ca într-un mod oarecare să compensăm răul din natura umană, potrivit căruia omul inconștientse gândește doar la propriul beneficiu. Dar mai ales să obțină acest beneficiu, în detrimentul altor persoane. Iar dacă în timp ce le fac vre-un rău, eu să mă simt superior, - e și mai bine, deoarece câștigul se va amplifica simțitor. La urma urmei ne comparăm cu alții. Omul viitorului este complet opus celui prezent. El se gândește numai la societate, la dezvoltarea și înălțarea ei. El înțelege, că tot, ce va fi in societate, îi va reveni și lui, dar pentru asta el nu poate să se gândească la sine, adică este în totalitate pentru umanitate. El trece printr-un așa sistem de reeducare, în care natura sa se schimbă, ca rezultat este impus să înceapă să se gândească la alții, dar la sine numai ca la un binefăcător pentru toți ceilalți, adică în beneficiul societății. Astfel, persoana își modifică complet, programa internă.

 Cum să obținem energia inepuizabilă? | File Type: audio/x-m4a | Duration: 00:01:52

Raspuns: Toate tipurile de energie, primite de la natură, le folosim în volum de unu sau două, maxim cinci procente din productivitatea posibilă. Acest lucru se datorează faptului, că exploatăm natura în mod egoist. Dar dacă am exploata natura în mod altruist, dacă am putea coopera cu natura în conformitate cu același principiu, cum o face ea față de noi, într-un mod echilibrat, am putea primi de la natură o sută de procente din ceea ce dorim, în schimbul atitudinii noastre reciproce. Natura ne tratează în mod altruist și, dacă și noi am trata lumea întreagă, întreaga umanitate în mod reciproc, cu dragoste, conform principiului "iubirei pentru aproapele nostru la fel cum ne iubim pe noi", atunci am putea extrage mult mai multă energie din natură, am atinge echilibrul, armonia cu natura și nu ni-ar fi lipsit nimic. Am fi în mod armonios, integrați în natură încît să primim de la ea o reacție pozitivă în loc de una negativă. Natura se împarte cu noi astăzi, parcă nevrând, ca și când ar fi obligată să ne elibereze o mică parte din resursele sale energetice. Cu toate acestea, ajungând la un echilibru cu natura, vom putea primi energie inepuizabilă, inerentă fiecărui atom. Reiese că doar în aceasta, de fapt, se ascunde corecția metodologiei existente și decizia pentru viitor.

 Cum va deveni lumea după coronavirus? | File Type: audio/x-m4a | Duration: 00:01:28

Răspuns: Va deveni o lume foarte simplă, în care oamenii vor trebui să iubească unul pe celălalt. Și atît! Noi, într-adevăr, nu știm ce înseamnă să iubești. Eu iubesc ceea ce îmi aduce plăcere. Aceasta noi numim dragoste. Adică dragostea este narcisism. Dar trebuie să facem în așa fel, ca oamenii să participe reciproc într-o relație integrală corectă. Noi reprezentăm un sistem și trebuie să ne gândim cum să-l menținem în echilibru, astfel încât să nu se încline, pentru ca să ne fie bine la toți, spre exemplu să nu acordăm atenție aspectului fizic (să zicem că): „Nu-mi plac oamenii ca tine, dar tu nu iubești cei ca mine”. Trebuie să ne ridicăm deasupra tuturor problemelor într-un sentiment de dependență integrală reciprocă. Așa cum o mamă nu vede defecte la copilul ei, să zicem că are ochi mici sau un nas mare, dar pur și simplu îl iubește, așa stare de dragoste trebuie să atingem și noi.

 Va ajunge oare omul să devină încoronarea naturii? | File Type: audio/x-m4a | Duration: 00:01:48

Raspuns: Noi trebuie să înțelegem, că suntem creați așa. Este uimitor, cum ne-a creat natura, pe de o parte, aparent raționali, iar pe de altă parte, ne-a înzestrat cu un egoism care cu nimic nu poate fi cumpătat. Dacă luăm orice animal și punem un vas cu mâncare în fața acestuia, acesta va simți, dacă este bun sau rău pentru el. Însă dacă puneți un vas cu mâncare delicioasă în fața unei persoane, atunci va mânca, chiar dacă îi va face să sesimtă rău. Această problemă este în toate simțurile noastre. Pe de o parte, dorim, iar pe de altă parte, nu înțelegem ceea ce anume dorim. Adică nu ne putem controla dorințele. Ele ne comandă. Dar la animale, comandă instinctul. Bine sau rău - doar instinctul. Aici nu există atașamente, nici dragoste, nici ură, nici plăcut sau neplăcut, doar răusau bine, care sunt înscrise în organismul lor. La noi însă nu. Omul va deveni încoronarea naturii abia după ce va trece la conștientizarea răului și își va finisa corecția.

 Există sau nu, Dumnezeu? | File Type: audio/x-m4a | Duration: 00:02:27

Răspuns: Nu știu, ce înțeleg oamenii prin cuvântul „Dumnezeu”, dar dacă să ținem cont de faptul, că aceastae o forță anumită, care guvernează totul, atunci aceasta e Natura. Exploatândnatura, vedem, că totul în ea este rațional, echilibrat, funcționează conform propriilor legi. O parte din aceste legi le știm, altele nu, reiese că natura lor ne este ascunsă. Noi credem în tot felul de minuni și în diverse fapte, cu ajutorul cărora de parcă este posibil să facem ceva într-un fel sau altul – și asta pentru că, nu avem suficiente cunoștințe. Însăștiința Cabalei ne propune să aflăm aceste legi. Natura poate fi numită Dumnezeu, ținând cont, că eo forță absolut constantă, care nu se conformează cu niciun capriciu de-al nostru. Acesta nu e tata cu mama, cărora putem să ne  plângem și atunci le va fi milă de noi. Lacrimile nu ne vor ajuta aici - acesta e un sistem, care funcționează conform legilor sale fixe. După cum se spune: „Am dat legeași nu o schimb”. Conform științei Cabalei, valoarea numerică (gematria) cuvintelor „Natură” și „Dumnezeu / Creator” coincide. Prin urmare, să te adreseziCreatorului este același lucru, cumte-ai fi adresat către Natură. Dar este mai bine să numim această forță Natură, fiindcă imediat devine clar, că este vorba despre legi stricte, și nici o rugăminte nu ne vaajuta aici. Omul trebuie să știe, cum să se comporte și să se corecteze, astfel încât aceste legi să devină binevoitoare pentru el. Iar dacă nu le va folosi corect, atunci, în mod firesc, va primi o reacție negativă - ca în cazul oricăror legi fizice. Prin urmare, nu există niciun Dumnezeu căruia  putem să nerugăm și să-L îmblânzim! Nu există!

Comments

Login or signup comment.